27. kesäkuuta 2015

Malmgårdin kartanopuodissa

 Lapsenhoitoviikko jo takana ja mies halusi lähteä "ajelulle".  Päädyttiin Loviisassa sijaitsevaan Malmgårdin kartanopuotiin.
Yleensä hieman aristan menemistä tämän kaltaisiin puoteihin ilman isomman ryhmän tarjoamaa suojaa, sillä takaraivossani on piintyneenä muutama kokemus jossa tämmöisissä putiikeissa on painostava, hiljainen ilmapiiri, jossa tuntee olevansa tunkeilija eikä voi poistua ostamatta jotain ikään kuin anteeksipyyntönä törkeästä loukkauksesta.
  Nyt voin ilokseni kertoa, että Malmgårdin kartanon puoti ei ole sellainen paikka!     Pyydän kuitenkin anteeksi kuvieni laadun tasoa. Nopeasti poistuessa räpsäisin muutaman kännykkäkuvan.  Sisällä ei ollut aikaa kuvata, uppouduin niin hyllyjen tarjontaan.  Ja olen edelleen vähän huono kantamaan kameraa mukana.

Kartano sijaitsee kotoamme ehkä noin 15 km:n päässä ja tämä oli ensimmäinen vierailumme puodissa, mutta ei varmastikaan viimeinen.  Seuraavan kerran aijon mennä viimeistään kun heinäkuussa on jälleen mahdollisuus yksityishenkilönä osallistua kartanon linnakierrokselle, sekä yhdistää mukaan myös panimokierroksen. 

Panimo sijaitsee kartanon yli 100-vuotiaassa navetassa ja sen yhdeydessä on 60 paikkainen bubi, jossa ymmärtääksen voi järjestää ryhmille vaikka oluenmaistajaisia.  Malmgårdin kartano on erikoistunut luonnonmukaiseen viljelyyn sekä luomutuotteiden jalostamiseen. Lisätietoja löytyy siis tekstin linkeistä, sekä puodilla että panimolla on omat Facebook sivut.

Puodin tilat olivat hyvin siistit ja valoisat ja valinnanvaraa löytyi.  Myös maistiasia oli yllinkyllin tarjolla, myslikakkua, leipää, lakritsia sekä erikseen oli maistiaiset toiselta pientuottajalta Lapinjärveltä.  Kalevi ja Marina Hoffström ovat paluumuuttajia Amerikoista ja ostaneet vanhan kyläkoulun Lapinjärveltä, jonka keittiössä Kalevi kokkaa sinappia, hyytelöitä, salsakastikkeita ym. Marina on tuotekehittelijä.    Heidän sivuihinsa pääset tutustumaan facebookissa  ja  myöskin omilla kotisivuillaan.

Sen lisäksi että Marina maistatti ja kertoi hyvin kattavasti omista tuotteistaan, jotka ovat muuten vailla ylimääräisiä lisä- ja täyteaineita ja todella herkullisia, hän mainosti myös luomumunia joista sai myös puodista ostaa, sekä niiden tuottajalla on Facebookissa tilausrinki jossa voi munia tilata ja määräajoin ajavat tietyn kierroksen ja ihmiset saavat reitin varrelta noutaa munansa. Nerokasta.
  Myös näitä hyytelöitä saa tilata auton kyytiin. 

Myös munat lähtivät matkaan, mutta ikäväkseni kennossa tuottajan leima oli niin tuhruinen, että kotona en saanut siitä enää selvää jotta olisin metsästänyt sen netistä. Mutta luotan siihen että se selviää tarvittaessa Marinan kautta, joka rohkaisi ottamaan yhteyttä ;)  

Sinapista vielä sen verran, että ne jotka tietävät Porvoosta legendaarisen Fryysarin sinapin, tulevat rakastamaan tätä sinappia. Se on ollut esikuva ja innostaja tälle sinapille.  On todellakin vahvaa ja miehellä tuli Fryysarin sinappi maistaessa mieleen jo ennen kuin yhteydestä meille kerrottiin. Joten hyvin onnistunut tuote.  Pieni maistiaisnokare tuntui minulla nenäonteloissa asti.   Ja tämä sinappi valmistetaan täysin alusta itse. Valmistuksessa käytettävää sinappinsiemenjauhetta he tuovat itse maahan, sillä suomesta ei sopivaa ollut löytynyt.Tässä meidän saalis ensimmäisestä Kartanopuoti vierailusta.  Olutta, siideriä, kauraleseitä, 3-viljan hiutalesekoitus, emmer-lakua, kananmunia, sweet pepper- hyytelöä sekä vahvaa sinappia.     Hintataso kaupassa oli mielestäni hyvin kohtuullinen ja koska valinnanvaraa ja eri tuotteita on niin paljon ,niin voi olla ihan kannattavaakin jatkossa ajella sinne hakemaan aina viljatuotteet, mausteet ja kananmunat. Jopa välillä niitä olusiakin.

Täysin uutta minulle oli Emmervehnä.  Se on kuulemma muinaista vehnälajiketta joka tekee hiljalleen paluuta.  Nopealla googlauksella löysin Ylen tämän artikkelin emmervehnästä, siinä sattumalta mainitaan myös Malmgårdin kartano, joka emmeriä viljelee hyvällä menestyksellä.

Vannoutuneena Emmerdale-fanina, sarjan nimi sai ihan uuden merkityksen. Muinaisvehnälaakso.  Hih hih.

Loppupäiväksi ohjelmassa onkin leffateatteria ja lekottelua.  Lainalapsen lelut voisi tosin siivota.


Heidinen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mieltä?