18. huhtikuuta 2015

Mamman SIMA

Alkaa olemaan vappu ihan nurkilla. Ja tänä vuonna pystyn töiden puolesta jopa viettämään sitä perheeni kanssa. Luksusta!
Sen kunniaksi ajattelin laittaa ihan omat simat tulemaan ja mammani reseptillä tietenkin. Vaikka mamma ohjeeseen onkin kirjoittanut "siimaa". Sitruuna on citruuna ym. Mutta se ei haittaa, asia tulee selväksi ja välillä saan nauraa kyyneleet silmissä näille mammani rustauksille. Hyvässä mielessä tietenkin <3.       Mamma kun ei ole äidinkieleltään täysin suomenkielinen.
Pieni esimerkki yllä.   Minulla on keräiltynä joitain äidin ja mummoni reseptejä. Niitä tulee ehkä ajan saatossa tänne enemmänkin, mutta en tiedä vielä paljastanko ihan kaikkia kokonaan. Yksi niistä on aarteeni ylitse muiden ja mummoni aikanaan sen annettuaan kielsi ikinä paljastamasta sitä kenellekkään.   Mutta Simassa pysytään nyt.  Tähän simaan tuli;
  • 500g fariinisokeria
  • 500g taloussokeria
  • n. 7 l vettä
  • 1 tölkki olutta
  • 4 pientä luomusitruunaa
  • alle 1/4 tl kuivahiivaa       
Pullotukseen; rusinoita ja sokeria.

Sillä aikaa kun odottelin veden kiehumista, kuorin kuorimaveitsellä sitruunoista kuoren ämpärin pohjalle. Valkoinen osa poistetaan ja se menee suoraan kompostiin. Miksikö?  Se kitkeröittää siman. Myös keltaisen kuoriosan voi jättää pois halutessaan miedomman makuista. Ja hedelmäliha viipaloidaan. En tajua miksi resepteissä usein käsketään viipaloida mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi? Miksi? Mutta tein parhaani. Jotkut kuulemma puristavat mehun sitruunoista. Toiset laittavat sekaan appelsiinia. Kolmannet korvaavat sokeria hunajalla tai siirapilla. Tapoja on varmaan niin monta kuin tekijääkin.
Kiehuvaan veteen sekoitin sokerit ja liemen kaadoin sitruunoiden päälle. Jos tykkää inkiväärin mausta niin tässä vaiheessa voisi myös inkivääriä raastaa sitruunan sekaan ja sitten vasta lisätään vesi.
Tekijänhuomautuksena kerrottakoon myös että tuo 7litraa vettä on ihanteellinen määrä jos käyttää 10litran ämpäriä käymiseen. Sokeri nostaa tilavuutta sen verran, että ei sitten tarvitse varoa kamalasti läikyttämistä kun pullotusvaihe alkaa.  Seuraavasta kuvasta näet kuinka täyteen oma ämpärini tuli.

Jätä liemi jäähtymään. Jos omaat lämpömittarin, hyvä. Jos et, kuten en minäkään niin aika luottaa vaistooonsa. Kun sima on jäähtynyt noin 42 asteiseksi on aika lisätä hiiva.  Minä sekoitin sen olueen ja kaadoin sen ämpäriin.  Saatoin tehdä jotain tässä vaiheessa väärin. Sen näkee sitten myöhemmin :)
Sitten siman annetaan käydä huoneenlämmössä noin 12 tuntia tai seuraavaan aamuun.Tähän määrään simaa tarvitaan 8kpl litran pulloa. Itse suosin lasia, mutta jemmassa oli vain yksi eikä kaupoiltakaan löytynyt tähän hätään.  Joten muovipulloihin sitten vaan.  Eräs isäni vanha ystävä suositteli taas muovipulloja. Kestää painetta paremmin kuulemma.

  Sitten muutama teelusikallinen sokeria ja hyppysellinen rusinoita pullojen pohjalle.


 Pullotusvaiheessa olisi kaikista helpointa jos vieressä olisi toinen ämpäri johon ensin siivilöisi siman, mutta aina ei pääse helpoimmalla tavalla. Itsekin älysin tämän vasta tässä vaiheessa. Pullotuksessa ei kauan kestä. Ja sitten vain pullot jääkaappiin, jonne ne voi unohtaa ainakin viikoksi. Kun rusinat ovat nouseet pintaan, voi juhlat alkaa.  Jos jääkaappi on pieni, eikä pullot mahdu sinne niin ei ole rikos pistää pulloja pihalle tai parvekkeelle kunhan varoo jäätymistä.  Mutta huoneenlämmössäkään ei pilalle mene juoma. Mutta silloin kannattaa tehdä simat vasta 2-4 vrk ennen vappua.Tässä vielä valmis satsi. Aika tarkalleen 8l lopullinen määrä.


Tässä vaiheessa vappuun on vielä pari viikkoa, joten ei huolta siitä etteikö ehtisi juomat valmiiksi.  Ja jos katastrofi käy, niin kaupasta saa ostaa niitä valmispakkauksia. Muka teeseeitse-simaa.  Mutta oikeasti sekin on ihan hyvää, ja voi maustaa sitäkin tarpeen ja makunsa mukaan.  ...viimevuonna pääsi vappu vähän yllättämään ja turvauduin pikasimaan.  Kukaan ei ainakaan valittanut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mieltä?