11. helmikuuta 2016

Tosi helpot myslipalat

Taas keittiössä.  Helmikuusta taitaa tulla herkkukuu, sillä vielä on lisää tulossa samasta aiheesta.Löysin niin helpon yksinkertaisen helpon myslipala ohjeen, että haluan jakaa sen teille. Ihan parasta tässä on se, että aineksia ei tarvinnut lähteä etsimään mistään putiikeista tai tilailla netistä. Ja ohjeessa on paljon potentiaalia omaan muokkaamiseen.

Alkuperäinen ohje löytyi Yhteishyvän ruokaliitteestä vuodelta 2010. Kursivoitu teksti on omaa kommentointiani.


MYSLIPALAT
 
6 dl  marjamysliä (oikeastaan kaikki mysli käy)
4 rkl  hunajaa (käytin juoksevaa)
4rkl  ruokokidesokeria (myös valkoista voi kokeilla)
4 rkl  rypsiöljyä (käytin oliiviöljyä)
 
Kaada marjamyslit leivinpaperoituun 20x30 cm:n kokoiseen uunivuokaan. Tai piirasvuokaan.  Käytin itse mysliä jossa oli kuivattua banaania, rusinoita ja pähkinöitä.
 
 
Kuumenna kattilassa hunaja, sokeri ja öljy niin, että sokeri sulaa täysin. Levyä ei kannata pitää kokoajan täysillä, liemi alkaa kuohumaan.  Öljy ei kovin hyvin sekoitu hunajaan ja sokeriin, joten se kannattaa huomioida kun liemi kaadetaan myslin sekaan.
 
Valuta liemi tasaisesti myslien päälle. Sekoita ainekset ja painele seos tasaiseksi ja tiiviiksi.  Aluksi tuntuu että liemi ei riitä kaikkeen myslimäärään, mutta sekoita kärsivällisesti. Kyllä se riittää. Huolimatta siitä mitä materiaalia välineesi ovat niin seos tahtoo tarttua lusikkaan, lastaan ym. Kun ainekset ovat hieman jäähtyneet niin paras tapa on painella kädellä tiiviiksi ja tasaiseksi.
 
 
 
 

Paista 175 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, kunnes se saa hieman väriä. Tai kiertoilmauunissa 150 asteessa noin 20 minuuttia.

Anna levyn jäähtyä ja kovettua seuraavaan päivään. Kun levy on jäähtynyt, mutta vielä lämmin kädelle, painele vielä kerran tiiviimmäksi.
Seuraavana päivänä leikkaa annospaloiksi. Pakkaa voipaperiin. Säilytä viileässä. Jos tiivistit vielä kerran paistamisen jälkeen levyä, niin leikkaaminen annospaloiksi on helpompaa. Levy ei murene ja hajoile yhtä helposti.


Nämä odottavat nyt jääkaapissa viikonlopun juhlia. Ajattelin alkaa tekemään näitä myös arkeen välipaloiksi vaihdellen hieman mysliä tai tehden itse sekoituksia siemenistä, marjoista ym. mitä kaapista milloinkin löytyy. Helppo tyttärenkin ottaa mukaan evääksi harrastuksiinsa. Ja hei, nämä ovat myös näppärä lahja.

Olen aikanaan säästellyt paljonkin noita Yhteishyvan ruokaliitteitä, mutten enää viime vuosina. Nyt kun niitä selailin, niin huomasin että ne ovat ennen olleet selkeästi ohjeiltaan "kotikutoisempia" ja yksinkertaisempia kuin nykyään. Sellaisia joita tulee paljon helpommin tehtyä kotona arjessa.

Mummullani oli tapana leikata lehdistä ja säästää/keräillä reseptejä. Samoin minulla vielä 10-vuotta sitten. Tuli myös kirjoiteltua itse ohjevihkoja parhaista ohjeista tai jopa teemoittain.  Nyt on netti ja tapa on jäänyt mikä on sääli, sillä on ollut aika iloinen matka käysä omaa reseptikaappia läpi. Puolet meni poistoon, mutta toisaalta löysin tosi monta unohtunutta mahti ohjetta uudestaan.

Heidinen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mieltä?