22. lokakuuta 2015

Herätys hajuihin - haaste.

Eräänä aamuna heräilin yksin. Muu perhe mennyt jo aamulla menojaan ja vuorotyöläisenä sain nukkua sieluni kyllyydestä aamulla.  Ihanaa!    Sitten haistoin yläkertaan asti tuoreen kahvin tuoksun ja ihmettelin eikö sen ukon pitäisi olla jo töissä?  Kuitenkin perään tajusin ettei se mikään kahvi ole, koira on alakerran eteiseen tehnyt haisevat terveisensä...  Sen aamun ihanuus loppui siihen.

Joskus kadulla kävellessä minua ilahduttaa kovastikin kun sieraimiin leijailee ruoanlaiton tuoksuja, sikarin tuoksu suorastaan nostaa jalat irti maasta. Kun oikeaan aikaan osuu Porvoossa eräälle kirpparille, niin ilmassa leijuu lakritsi. 

Sitten on niitä hetkiä jolloin vastaantulevan ihmisen parfyymipilvi tyhjentää keuhkot, tai kemikalio-osasto jossa ei voi lopettaa yskimistä. Jonossa ihminen joka haisee hieltä, lialta tai ehkä hönkii kohti sellaisia katkuja joita ei voi sanoin kuvailla. Ei heille kehtaa huomauttaa, en minä ainakaan.  En tunne ketään joka haluaisi vartavasten haista pahalta. Tai aiheuttaa ongelmia toisille omilla odööreillään.

Tuoksut ovat tärkeä osa elämäämme niin hyvässä kuin pahassa.

Mutta enemmissä määrin alkaa ihmisillä olemaan tuoksuyliherkkyyttä. Se ei ole allerginen vaiva, vaan saattaa johtua aikaisemmasta vahvasta altistumisesta kemikaaleille, joita nykyaikana on yhä vaikeampi välttää. Kosmetiikka, pesuaineet, rakennusaineet, hyönteismyrkyt, liikenteen päästöt ym. ilman epäpuhtaudet. Oireet voivat olla hengenahdistuksesta ihottumiin, migreeniin ym.  Täällä voit käydä lukemassa asiasta lisää ja nyt se jutun pointti;
Haastan sinut! Haastan sinut osallistumaan 26.10- 1.11.2015 mukaan Tuoksuttomaan viikkoon omilla teoillasi.   Valitsemaan esim. tuoksuttomia pesuaineita ja kosmetiikkaa, tai vähentämään niiden käyttöä. Tai vaikka tulostamaan materiaalia ja viemään koulun/työpaikan ilmoitustaululle.

Jos sinulla on yritys tai vaikka blogi niin voit virallisesti ilmoittua mukaan täällä. Linkin kautta löydät myös lisätietoja.  Toistaiseksi taidan olla ainoa blogi osallistujalistassa ja yksin ei ole mukava olla.
 Blogeille annan lisätehtävän; tehdä asiaan liittyvä postaus ja jakaa tietoutta sitä kautta. Virallisesti tuolla Allergia- ja Astmaliiton kautta, sekä jos ilmoitat mukanaolostasi minulle, lisään linkin juttuusi tähän loppuun ja linkkaan jutut vielä uudestaan Tuoksuttomalla viikolla.

Saanko 10 blogia mukaan?
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
 
 
 
 
Miltä kuullostaa?  Minua alkoi ainakin juuri jännittämään.
 
Heidinen

8 kommenttia:

 1. Palaan kommentoimaan vielä paremmalla ajalla, mutta huikkaan nopeasti että mukana! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Jään odottelemaan =)

   Poista
  2. Täällä taas! Päätin heti toteuttaa haasteen, ettei se jää monen muun luonnoksen tavoin roikkumaan. :D

   En tosiaan tiennyt tällaisesta teemaviikosta, mutta ihan hyvä, että sellainen järjestetään. Itse saan lieviä oireita, jos tuoksut ovat oikein voimakkaita, joten en osaa edes kuvitella, millaista on olla hyvin tuoksuyliherkkä! Omilla lopulta suht pienillä valinnoilla voi helpottaa aika monen muun kanssaeläjän arkea. :)

   http://tipulassa.blogspot.fi/2015/10/tuoksuton-viikko-kampanja.html

   Poista
  3. Lisäsin sinut ensimmäiselle paikalle :). Hieno kirjoitus ja kiitos. Olen itse herkistynyt joillekin tuoksuille/yhdisteille ja ikävintä on joutua sanomaan toiselle ihmiselle etten voi olla samassa huoneessa hajun vuoksi. Sitä ei kovin kauniisiin sanoihin pysty käärimään. Ainahan se toista loukkaa varsinkin jos itse ei edes tiedosta haisevansa esim. homeelle tai liialle parfyymile. Mielummin koetan kestää niin kauan kuin pystyn ja koettaa pitää luonnollisesti välimatkaa. Paikkoja ja on helpompi vältellä :)

   Poista
 2. Mukana ollaan. Blogikirjoitus löytyy http://mannikonkuulumisia.blogspot.fi/2015/10/tuoksuton-viikko.html

  VastaaPoista
 3. Mahtavaa! Lisäsin sinut listalle. =)

  VastaaPoista

Mitä mieltä?