25. elokuuta 2015

DIY Pyykinpesuneste

Muistin että ajat sitten piti jo kokeilla tehdä itse pyykinpesuainetta, mutta ohje sekä ajatus olivat hautautuneet muiden juttujen alle. (lue; laiskuuden)
Hienointahan olisi nyt paasata markettien pesuaineiden haitoista, mutta se on todellisuudessa vasta toinen syy. Oikeasti minulta loppui pyykinpesuaine.      Olen kyllä vuosikausia käyttänyt pesupähkinöitä ja erikoispesuaineita, kun tyttären iho kapinoi Markettiaineita vastaan hänen ollessaan pieni.    Mutta kun hän kasvaessaan alkoi sietämään nestemäistä pyykinpesuainetta, niin ensin ostin sitä kokeilumielessä, sitten hätävaraksi ja lopulta vain sitä... 

  Löysin pienen käsinkirjoitetun ohjeeni ja tuumasta toimeen.  Saippuaa raastamaan!

Osimoilleen näin. =)  Ihanaa, vähän tahmaantuvaa.  Loppujen lopuksi pehmeää raastettavaa. Tuoksuvaa ja suorastaan terapeuttista.  (Huom. tekijä kärsii pienestä univajeesta)


Jaan toki koko ohjeen kanssanne. Olen joskus löytänyt tämän ohjeen netistä ja lähdetietoa en silloin ole kirjannut ylös.  Koko saippuaresepti oli kirjoitettu pienelle postikortinkokoiselle paperille lyhennellen lauseita ja jopa sanoja.   

TARVITSET:
n.75g Saippuaa. Marseille/oliivi- tms. luonnollinen saippua.
1,5 l vettä
1 lasillinen/kupillinen ruokasooodaa
(n. 20 tippaa eteeristä öljyä)
 
Raastinraudan
riittävän suuren pullon pesunesteelle
vaa´an
voi- tai leivinpaperia
kupin/lasin
 
 
 
 
 


Itselläni oli Marseille saippuaa 400g, joten siitä riittää useampaankin satsiin jos pesuneste osoittautuu hyväksi.  Ja tyhjäksi jäänyt pesunestepullo sattui olemaan erittäin sopivan kokoinen.  Revin vanhat etiketit pois.

Ensin raasta ja punnitse saippua ja lisää se pulloon.
Kaada ruokasooda perässä pulloon.
Kiehauta vesi ja lisää perässä sekin. Nyt huomioi, että pullo muuttuu kuumaksi. Älä polta itseäsi!  Sekoittele hiljaksiin vaikka puisella grillivarrastikulla, että raaste liukenee veteen. 
Kun seos on jäähtynyt, voit lisätä eteeriset tipat.
 
Noin viikon päästä pesunesteen koostumus muuttuu, luki muistiinpanoissani.  Mutta sen ei pitäisi vaikuttaa pesutuloksiin.  Pesunestettä annostellaan samalla tavalla kuin muitakin nestemäisiä pyykinesuaineita.
 
 
 


Jotta muukin perhe tietää mitä pullossa on, piirtelin häthätää pienet vinkin pullon kylkeen.  Tadaa!  Valmis!    Aikaa meni alle 30 min. Nyt vain sormet ristiin, että tämä toimii.  Palaan siihen asiaan myöhemmin.


MUOKS. 26.8.2015
Jätin pullon jäähtymään ja lähdin iltavuorooon.  Palattuani kotiin yöllä, muu perhe on nukkumassa ja löydän kylpyhuoneesta kuivaustelineellisen pyykkiä kuivumasta.  Ja on kuulkaan puhdasta niin silmävaraisesti katseltuna kuin käsituntumallakin.  En havaitse pyykissä saippuan tai minkään muunkaan tuoksua.  Niissä saattaisi olla eteerisen öljyn tuoksu jos olisin ehtinyt lisäämään sen aineeseen ;)

Aamulla säikähdin kun pesuaine pullossa näytti tapahtuneen kummia.  Jo mielestäni liuennut saippua oli erottautunut vedestä ja aine oli kokkareista.   Kova googlaaminen aamukahvin kanssa alkoi välittömästi ja ratkaisuja rupesi löytymään.   Pulloa pitää muistaa ravistella silloin tällöin että saippua liukenee lopulta kokonaan.   Joissain ohjeissa lisättiin myös tekovaiheessa merisuolaa, joka omasta ohjeestani puuttui.  Ruokasooda näyttää olevan korvattavissa halvemmalla kidesoodalla, mutta kidesooda on oman kokemukseni mukaan niin tujua tavaraa, että en ehkä pyykkiaineeseen sitä halua. (Pesen sillä yleensä ensin maalattavat huonekalut...)
 Onnistuin myös selvittämään miten pyykinpesuaineen koostumus muuttuu, kuten ylempäna kerroin.  Se hyytelöityy ja tavallaan pitäisi siis olla helpompikäyttöisempi.

Mutta pesutuloksen perusteella tämä ohje tulee jäämään käyttöön, ehdottomasti.  Seuraavaan satsiin kokeilen oliivisaippuaa.

Heidinen

10 kommenttia:

 1. Hmmmm, mielenkiintoista!! Jään odottamaan raporttia toimivuudesta! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäiset kokemukset lisäilinkin jo tuohon jutun perään. Tutkimustestailu jatkuu, sillä puhdasta näyttää todella tulevan :)

   Poista
 2. Vieläkö olet käyttänyt itsetehtyä pyykinpesuainetta? Kokeilitko ikinä oliivisaippualla että miten onnistui?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, pääsääntöisesti on käytössä. Välillä kiireisempinä aikoina ei muka ehdi tehdä uutta satsia :) Oliivisaippualla sain itseasiassa huomattavasti tasaisemman koostumuksen ja pidän siitä enemmän kuin Marseille-saippuasta tehdystä.

   Poista
  2. Le Chat ei ole Marseille-saippuaa, se sisältää eläinrasvaa, mikä saattaa selittää sen että saippua erottui nesteestä. Marseille-saippuassa on vain oliiviöljyä.

   Poista
  3. Näin jälkikäteen olen oppinut senkin. Ja se taitaa tosiaan selittää miksi tässä tekstissä käyttämäni "Marseille" ei toiminut yhtä hyvin kuin oliivisaippua.

   Poista
 3. Jos veden kiehauttaa kattilassa niin siinä on helppo sekoittaa saippuaraaste ja sooda veteen, sitten vasta pullotus.
  Suola on 'tarpeen' vain jos saippua on voimakkaasti vaahtoavaa kuten kookosöljystä/-rasvasta tehdyt saippuat, pyykkikoneet eivät pidä vaahdosta

  VastaaPoista
 4. Ruokasooda pitäisi uunittaa, että se muuttuu pesusoodaksi. Tavallisena ruokasoodana se ei olen pyykille sopivaa. En muista tosin että miksi. T.kemistin entinen rouva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, tämä on totta! Itsekään en muista syytä, mutta sen verran olen nyt jälkeenpäin taas oppinut lisää. Tosin tämä tehty satsi ei myöskään vahingoittanut vaatteitamme, en sitten tiedä pozemmässä käytössä, olisiko alkanut näkymään.

   Poista

Mitä mieltä?