20. heinäkuuta 2015

Puutarhaunel.....Etanoita!

Tästä piti tulla oman puutarhan hehkutusta ja ylistystä.  Vaikka maissit ja kurkut jättävät mitä todennäköisemmin sadotta, niin varsinkin kukkakaaleista on tullut iloni ja ylpeyteni.


Poikkeuksellisesti kuvailin ja tutkin kasvustoja ilta-aikaan.  Silloin nämä pienet tihulaiset olivat tulleet esiin.  (puistatus)Vielä koskaan ei ole meillä ollut ainoatakaan kotiloa tai etanaa pihassa. Olin toki havainnut reikiä salaatissa ja muutamia myös kukkakaalissa, mutta ajatellut niiden olevan jonkin muun öttiäisen syömiä.  Parin päivän aikana reijätkin olivat lisääntyneet huomattavasti.

Ensihätään keräsin pulloon niin paljon kuin vain kasvustosta löysin, kaikki pieniä vielä.  Kun oikein nuohosin kasvilavojen ympärillä, löysin lopulta maasta yhden täyskasvuisen kotilon. Samaan aikaan ällötti niljakkeet ja kuitenkin tunsin itseni tosi pahaksi hukuttaessani niitä yksi kerrallaan.

Periaatteessa salaatti olisi pesun jälkeen täysin syötävää, mutta... keräsin kaikki varovasti pois, suljin tiiviisti muovipusseihin ja perään lisäsin runsaasti tuhkaa.  Salaatin paikalle upotin vielä maahan maitoansat.  Hätävarjelun liioittelua?
Noin 2,5dl:n lasipurkkiin kolmannes maitoa ja purkki kaivetaan suuaukkoa vaille maahan. Etanat/kotilot eivät pääse purkista enää pois vaan kohtaavat loppunsa.   Purkkiin voi laittaa myös olutta, punaviiniä tai vaikka vettä johon on sekoitettu hiivaa.
Meillä nyt sattui maitoa olemaan jaettavaksi.

Kasvilavojen ympärille laitoin vielä tuhkaa rajoittamaan uusia tulijoita, mutta tällaisena märkänä kesänä ne eivät pitkään auta, sillä teho menetetään heti tuhkan kastuessa.

Mitenköhän saisi siiliperheen houkuteltua asustelemaan pihapiiriin?  Onko teillä päteviä vinkkejä kotilosotaan?

Saatavilla olisi netistä löytämieni artikkeleiden mukaan luonnonmukaista Ferramol etanantorjunta-ainetta. Siitä tarkemmin tietoa täältä.   Löytyykö teiltä kokemuksia?Heidinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mieltä?