21. maaliskuuta 2016

Tomaatti-valkosipulikeitto uppomunalla ja avokadolla

Tein eilisiltana aivan järisyttävän hyvää tomaatti-valkosipulikeittoa, jonka ohje oli Kodin kuvalehdessä 6/17.3.2016. En löytänyt sitä vielä lehden nettisivuilta, joten kirjoitan sen tänne sitten alusta alkaen, jotta jää varmasti myös itselle muistiin.

Keittoon tulee lisäksi uppomunaa ja avokadoa. Ainoa poikkeus lehden reseptiin oli, että laitoin kasvisliemen sijasta pakastimestani löytynyttä lihalientä. Ohjeessa kehoitetaan myös panostamaan kasvisliemen laatuun ja vaikka keittämään sellainen itse tai jos se ei onnistu, niin kokeilemaan vaikka purkissa ostettavaa valmista lientä.

  Ja JEEE! Ensimmäiset uppomunani ikinä, onnistuivat kaikki.  Kyllä sellainen rohkaisee.



Tomaatti-valkosipulikeitto
6annosta /40 min
 
400g kirsikkatomaatteja
1-2 rkl oliiviöljyä
1tl suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna
 
12 valkosipulinkynttä
2rkl oliiviöljyä
1,5l kasvislientä (itsellä lihaliemi)
 
lisäksi;
6 munaa (tai ruokailijoiden määrä)
1l vettä
1/5dl etikkaa
3 avokadoa (puolikas/annos)
1 ruukku lehtipersiljaa tai korianteria
 
Puolita tomaatit ja siirrä leivinpaperin päälle uunipellille. Valuta päälle öljy ja ripottele suolaa ja pippuria. Paahda 200-asteisessa uunissa 12-15 minuuttia, kunnes tomaatit rutistuvat ja saavat hieman väriä.
 
Kuori valkosipulin kynnet ja viipaloi ne ohuiksi. Kuullota valkosipulia kattilassa oliiviöljyssä noin 5min. Pidä lämpö keskiteholla ja tarkkaile, etteivät valkosipulit pala. Lisää kasvisliemi ja anna keiton hautua 15 min. Lisää tomaatit liemeen ja tarkista maku.
 
Valmista uppomunat. Kuumenna vesi kattilassa. Anna kiehua pari minuuttia ja vähennä tehoa, jotta vesi juuri ja juuri poreilee. Lisää etikka.
 
Riko kananmuna kahvikuppiin. Sekoita veteen pyörre ja valuta muna varovasti pyörteeseen. Anna munan kypsyä kaksi minuuttia. Nosta reikäkauhalla pois. Valmista kaikki munat samalla tavalla.
 
Viipaloi avokadot.
 
Kokoa keitto jakamalla liemi lautaselle ja laittamalla kuhunkin annokseen uppomuna ja avokadon siivuja.
 
Itse kokosin kyllä annoksen toisinpäin. Sitä mukaa kun munat valmistuvat, laitoin niitä lautasille ja avokadosiivut viereen. Keiton annostelin sitten viimeiseksi. Näin vältin ylitäysiä lautasia.  Ohjeesta on unohtunut milloin persilja/korianteri pitäisi lisätä. Minä revin persiljan ja lisäsin valmiiseen keittoon viimeiseksi.
 
Keltuainen jää melko juoksevaksi ja kun sitä alkaa syömään se sekoittuu liemeen antaen makua ja tehden liemestä sakean. Ei varmaan ole väärin keittää munaa kypsemmäksi jos raaka keltuainen ei maistu.
 
Koska meitä oli syömässä vain kolme ihmistä, jäi loput keitosta evääksi. Nam!
 
Tämähän on myös mainiota jos syöt vähähiilihydraattista ruokaa. Lisäksi maidotonta ja gluteenitonta. Munan poisjättämällä ja kasvisliemellä menee varmaan myös kasvissyöjälle.
 
 
 
Heidinen
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mieltä?