19. tammikuuta 2016

Tee Itse: Hyvästit hammastahnalle

Poistaessani lisäaineita elämästäni olen päässyt vaiheeseen fluoriton hammastahna.  Viimevuoden puolella esittelinkin löytöni Vanhan Porvoon putiikista. Kanelin makuinen, fluoriton hammastahna.  Lisäksi Malmgårgin joulumarkkinoilta ostin testiin fluoritonta Aloe vera  hammastahnaa.
Molemmat erittäin mieluisia ja suu jää raikkaan tuntuiseksi.

 
 
Seuraava askel onkin tehdä ihan itse hammastahnaa.  Tai hammaspuuteria suoraan suomennettuna.  Löydin hienon blogin perheestä josta on minimoitu täysin jätteen määrä. Ruoka-aineet ostetaan irtotavarana ja purkitetaan kotona. Kosmetiikka ja pesuaineet tehdään itse. Kaikki on minimoitu.  Sisustus ja jätteen määrä. Mitään ylimääräistä ei osteta.  Perheen äiti on kirjoittanut aiheesta kirjankin.  Kannattaa käydä tutustumassa blogiin zerowastehome.
 
 
Sieltä siis löysin ohjeen ja sieltä löytyy ohje vaikka omatekoiseen lisäaineettomaan huulipunaan ym :)
 
 
Hammaspuuteri:
 
2 rkl ruokasooda
1/8 tl valkoista stevia jauhetta
 
Laitetaan esim. mauste- tai juustosirottimeen.
 
 
 
 

Alkuperäinen ohje:


Tooth powder:
2 tb baking soda
1/8 ts white stevia powder
In a parmesan shaker
(for my shaker pictured, it takes 16tb baking soda, 1 ts stevia)
 
Mittojen muuntaminen aiheutti hieman päänvaivaa, mutta pienen salapoliisityön jälkeen päädyin siihen, että tb olisi ruokalusikallinen (15ml) ja ts taas teelusikallinen (5ml)
Korjata saa jos olen väärässä.
 
 
Sitten siihen pesukokemukseen.  Kastoin hammasharjan veteen ja sirottelin puuteria harjaan. Ja pakko myöntää, että Stevia tosissaan korjaa ruokasoodan makua olematta mitenkään äitelä.
Pesun jälkeen jää puhdas tunne, kielellä tuntee hampaiden olevan puhtaat ja liukkaat.

Tämä jää käyttöön.

Joku viisaampi osaisi varmasti kertoa mitä pitkäaikaiskäyttö mahdollisesti tekee hammaskiilteelle, onhan ruokasooda ollut kotikäytössä hammasvalkaisussa kautta aikojen. Mutta fluorittoman tahnan rinnalle kyllä.Punajuuresta keitettävä huulipuna jäi mieleen kummittelemaan. Muistaakseni siinä tarvitaan tilkkanen vodkaa.  Niinköhän se on joku päivä kurvattava Alkon kautta?  ;)

Heidinen3 kommenttia:

 1. Kiitos tästä vinkistä :) Menee testaukseen. Täällä on paljon muitakin kivoja ideoita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :D Kannattaa ehdottomasti kokeilla. Erittäin helppo, halpa ja hyvä ohje. Ja kiitos, kiva kuulla. :)

   Poista
 2. Hei, oletko kokellut korvata stevian 100% koivusokerilla eli xsylitolilla? Sitä myydään tavallisissa ruokakaupoissa sokerihyllyllä. Me pureskellaan sitä pieninä määrinä joskus ruua jälkeen purkan asemasta lopettamaan happohyökkäyksen. Mut en tiedä toimiiko se oikesti. En ole kemisti :)

  VastaaPoista

Mitä mieltä?