22. joulukuuta 2015

Kylmäkohotettu Saaristolaisleipä

Saattaa olla, että tämä on viimeinen tervehdykseni ennen joulua. Siksi ajattelin antaa parastani. Saaristolaisleipää. Nauvon leipää.





Meni kauan kun etsin netistä ohjetta joka sopisi minulle ja suulleni, makunystyröilleni. Joihinkin resepteihin käytettiin piimää, joihinkin omenamehua, porkkanamehua, heraa.  Joihinkin leipiin lisättiin auringonkukan siemeniä, puolukoita, kuivahedelmiä....

Kokit ja potit - ruokablogista löysin vihdoin ohjeen, josta muokkasin itselleni sopivan. Kylmäkohotus antaa kiireisellekkin mahdollisuuden olla hyvä leipuri.   Tein taikinan aamulla ja iltavuorosta palatessani paistoin leivät.  Taikina sai kohota reilun 12t jääkaapissa.  Käykää kurkkaamassa alkuperäinen linkistä.  Tässä minun versioni.

Saaristolaisleipä
 
taikina
7dl piimää/juustoheraa
3-4 dl appelsiinimehua
50g tuorehiivaa
1 1/2 rkl suolaa
3 dl tummaa siirappia
3 dl vehnäleseitä
3 dl kaljamaltaita
4 dl ruisjauhoja
7-9 dl vehnäjauhoja
 
valeluun
1/2 dl siirappia
1 1/2 dl vettä 


Nesteeseen liotetaan hiiva. Käsin jotta hiiva ei jää sattumille. Lisätään  hyvin sekoittaen kaikki muut ainekset. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Peitetään kulho ja nostetaan jääkaappiin jonne se saa unohtua yöksi tai minun tapauksessani työpäivän ajaksi.  Siellä on taikinan vuoro tehdä työtä.






Aamulla (tai illalla) taikina on kasvanut ja kuohkeaa. Sekoitetaan nopeasti muutaman kerran ilmakuplaa pois ja kaadetaan voideltuihin leipävuokiin.  Minulla taikina riitti kahteen vuokaan.  Pinta tasoitetaan ja annetaan kohota vielä liinan alla huoneenlämmössä noin tunnin ajan. Tämäkään ei ole mikään tarkka aika.  Luvassa etualalla oleva vuoka tuli hieman liian täyteen ja uunissa taikinaa valui hieman yli. Joten muistan nyt että ihan täyteen ei saa täyttää, taikina kohoaa aika reilusti vielä uunissa.



Paistoin leipiä kiertoilmauunissa noin 150-170 asteessa yhteensä noin 1,5 tuntia. Puolessa välissä paistoaikaa otetaan leivät uunista ja voidellaan siirappi-vesiseoksella. Käytin noin puolet siitä. Leivät takaisin uuniin ja poisotettaessa valellaan leivät vielä toistamiseen siirappi-vesiseoksella. Anna hetki tasaantua ja kumoa leivät vuoista jäähtymään.

Helppoa kuin heinänteko, vaikkei olekaan nopeaa. Sekoita, kohota, paista.

Tietenkin ensimmäisestä leivästä maistettiin jo aamulla, mutta leivän maku paranee ja syvenee parin päivän jälkeen. Leivän voi myös pakastaa.




Pari leipää meiltä lähtee myös joulutervehdykseksi käärittynä voipaperiin ja nauha ympärille.

Vielä huomenna ehtisi tekemään aatoksi takuuvarmat leivät joulupöytään. Sopii myös Uuden Vuoden tarjottaviin, syntymäpäiville, iltapalalle tai pikkunälkään.

Pidin kylmäkohotuksesta. Olen aina ajatellut lämmön olevan oleellisin asia kohottaessa taikinoita ja nyt heräsikin ajatus tai oikeastaan kysymys mieleeni.  Onnistuisikohan pullataikina samalla metodilla? 

Heidinen









2 kommenttia:

  1. Pullan kohottaminen onnistuu yhtälailla viileässä ajan kanssa. Ainakin minä olen joskus harrastanut sitä, että olen jättänyt kylmään odottamaan paistamista..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää, kiitos. Täytyy kyllä kokeilla itsekkin :)

      Poista

Mitä mieltä?