30. elokuuta 2015

MUNAPAASTO

Mistähän johtuu, että ennen tätä iltaa ei tullut mieleenkään tehdä postausta tästä?  Kokeilumielellä lähdin kokeilemaan ja niin helppoa, että kuudes päivä on jäämässä juuri taakse.  Siis kuusi päivää elämäni on ollut yhtä munaa ja voita. Munavoita.
  Vaa´alla en ole käynyt, mittaillut olen vyötäröltä kolmannesta tai toisesta päivästä eteenpäin. Ja tänä aamuna mittanauhan lukema vyötäröltä oli -3cm.

Munapaastoa kutsutaan myös jumin tappajaksi ja sen on kehittänyt alunperin Jimmy Moore, joka noudatti tätä ruokavaliota jopa 30 päivää ja laihtui yli 12 kiloa! (kuulemma) Suurin osa ihmisistä kuitenkin käyttää munapaastoa nopeana starttina eli käytännössä 3-5 päivän "kuurina", jolloin tulokset ovat parin, kolmen kilon luokkaa. Siitä on hyvä jatkaa karppaamista, vhh:ta, pätkäpaastoa tai mitä nyt ikinä tahtoo.  Pointtina ehkäpä se, että kroppa menee ketoosiin 2-3 päivässä ja rasva alkaa palamaan.

Alkuperäiset, sekä muokatut ohjeet ovat tässä alla. Löysin ne tuolta blogimaailmasta, Puolet pienemmäksi.

1. Kananmunia syödään ensisijaisesti proteiinin ja rasvan lähteenä.
2. Yksi ruokalusikallinen voita (15 g) jokaista syötyä munaa kohden.
3. Ensimmäinen muna pitää syödä viimeistään 30 minuutin päästä heräämisestä.
4. Muna-aterioita tulisi paras syödä aina 3 tunnin välein, eikä ruokaväli saa olla pidempi kuin 5 tuntia.
5. Tätä ruokavaliota tulee noudattaa ja syödä vaikka ei olisi nälkäinen. Tässä tapauksessa voi syödä vain yhden munan.

6. Juustoa saa syödä unssin (eli 28 grammaa) per syöty muna.
7. Vähintään 6 munaa tulee syödä päivittäin.
8. Munien tulisi olla mieluiten paikallisia luomumunia. (Tämä on Jimmyn oma näkemys)
9. Viimeinen muna-ateria tulee nauttia viimeistään 3 tuntia ennen nukkumaan menemistä.
10. Light limsoja saa juoda maks. 3 tölkkiä, mutta tavoite on 1 tölkki tai vähemmän


Siinä siis Jimmyn itselleen tekemät säännöt. Ohjeet ovat muokkaantuneet monien käsissä ja tällaiset tuntuvat olevan yleisimmät ohjeet, joita englanninkielisiltä sivustoilta löytyy:

1. Kananmunia syödään ensisijaisesti proteiinin ja rasvan lähteenä.
2. Jokaista syötyä munaa kohden syödään yksi ruokalusikallinen (15 g) rasvaa. Rasva voi olla muutakin kuin voita, mutta tässä lista mahdollisista rasvoista parhausjärjestyksessä: Voi, kookosöljy, kasviöljy, sokeriton majoneesi (hiilihydraatit alle 2 / 100g). Munat, rasvan ja juustot voi nauttia missä muodossa vain.
3. Ensimmäinen ateria tulee nauttia 30 minuutin sisällä heräämisestä, mutta se voi olla myös ns. bulletproof coffee tai rasvakahvi (eli kahvi, jossa on mukana joko voita tai kookosöljyä tai kumpaakin).
4. Ruokailuväli tulisi olla 3-5 tuntia.
5. Syö silloin kuin olet nälkäinen, älä yritä kitkuttaa väkisin 3 tuntia. Mikäli et ole nälkäinen, tulisi kuitenkin syödä päivässä vähintään 6 munaa vaikka vain yksi muna kerrallaan.
6. Juustoja saa syödä unssin (eli 28 grammaa) per syöty muna, kuitenkin maksimissaan 170 g / päivä. Suositeltavia ovat kovat juustot, mutta voi käyttää myös muita juustoja, joissa hiilihydraattimäärä on alle 3g / 100g.
7. Munia tulee syödä päivässä 6-10 kpl.
8. Käytä mahdollisuuksien mukaan luomutuotteita, niin munissa, voissa, öljyissä kuin juustoissakin.
9. Viimeinen ateria tulee syödä viimeistään 3 tuntia ennen nukkumaan menemistä.
10. Keinotekoisesti makeutettuja limsoja ja muita tuotteita kannattaa välttää. Samoin kaikki muut "nollahiilari" tuotteet (kuten liha) ovat kiellettyjen listalla, mutta muuten voi ruoissa käyttää esim. leivinjauhetta, mausteita, jne. Sallituista ruoka-aineista voi tehdä myös erilaisia ruokia, eli ei ole pakko syödä pelkkiä keitettyjä munia ja voita purkista.
11. Juo PALJON! Suositeltavaa on juoda 2-3 litraa vettä ja varsinkin jos juot kahvia, niin jokaista kahvikuppia kohden tulisi juoda saman verran vielä lisäksi vettä. Ja kun juo paljon, niin tietenkin kannattaa huolehtia vielä suolojen saannistakin eli suolaa voi ja kannattaa käyttää ruoissa.
12. Muista multivitamiinivalmisteet, D-vitamiini, kalaöljykapselit ja etenkin magnesium koko paaston ajan.

Itse olen noudattanut pienin, itselle sopivin muutoksin paastoa ja silti toimii.  Paljon vinkkejä ja ohjeita (mitä nyt näillä raaka-aineilla pystyy) olen saanut myös vertaisryhmästä Facebookissa.  Nyt miehenikin vielä innostui, niin pieni kilpailuvietti estää lopettamasta ihan vielä.  Haluan katsoa miten pitkälle pääsen.

Suolan saantiin on saanut kiinnittää todella huomiota, sen vaje alkaa pian tuntua pienenä päänsärkyjä ja lihaskipuina.  Olen sekoittanut sitten suolaa veteen ja humauttanut kitusiin.  Puolessa tunnissa olo on entisellään.Aamun aloitan kahvilla, johon sekoitan noin ruokalusikallisen verran kookosöljyä.  Syödä ei heti pysty, ei niin nopeasti kun ohjeissa sanotaan, mutta eipä ole käytännössä haitannut.  Sitten olen syönyt munia, kokkelina ja keitettynä. Voilla, öljyllä, majoneesilla, suolalla ja persiljalla maustettuna. Ja olen syönyt kun nälättää, kelloa en ole tuijotellut. Kun muna on tökkinut, juusto on auttanut eteenpäin.

Munat ovat helppo eväs töihin ja halpa ruokavalio :D

Paasto tai dieetti on helppo lopettaa, senkuin lipsahtaa kiusaukseen. 
Mutta parastahan ilmanmuuta olisi siirtyä pikkuhiljaa ja lisätä ruoka-aineita maltillisesti.
Sen verran jonkinlaista masokistin virkaa minussa on, että haluaisin ihan tahallisesti repsahtaa.  Sipsipussi? Hampurilaisateria? pitsa?   Ja sitten palaisi joko hetkeksi paastolle tai kuten aikaisemmin olin, vähähiilariselle ruokavaliolle.    En tiedä vielä miten tässä käy, koetan muistaa kertoa ;)

Mutta voin suositella starttina laihikselle tai siirtymäriittinä karppaukseen. Ainoa miinuspuoli on ketoosin alku.  Henki haisee kuolemalle, hiki vielä pahemmalle, mutta kun sen päivän kestää niin hajut helpottavat.  Päänsärky lakkaa ja energiatasot nousevat vauhdilla. Mielihalut hävivät, nälkä häviää. 

Huomenna alkaa siis päivä nro. 7 ja mies lähti omasta aloitteestaan mukaan. Eipä olla tehtyyn pitkään aikaan mitään yhdessä.  Sitä hiekan levitystä pihan ajotielle ei lasketa!  Tytär kyllä huolestui, että eikö saa enää tavallista ruokaa lainkaan kotona.  Kyllä saa, kokkailu onnistuu niin töissä kuin kotonakin ilman ylimääräisiä mielitekoja.

Ja ihan vakavasti ajatellen, en minä tähän enää kovin montaa päivää pysty.


Heidinen


p.s Tämä on myös iloinen siitä, että sai monen monta vanhaa huonekalua odottelemaan jatkotoimenpiteitä ja paikkoja kotoa ja siitä, että viikonloppu on vihdoin ohi. Kaksi perättäistä 14t työpäivää oli vähän liikaa. Mutta munilla siitäkin selvittiin ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mieltä?