11. toukokuuta 2016

Högforsin "katukeittiö"/Säästökeitin

Ei juma! Miten ihminen voi unohtaa omistavansa jotain tälläistä?  Minä selvästi voin!   Mutta toisaalta, sainpa kokea toistamiseen sen ilon jonka tämän saaminen aiheuttaa. 
Hain liiteristä tänään jotain. En muista mitä, sillä kaikki muu unohtui sen siliän tien kun näin etäisesti ämpäriä muistuttuvan tumman likakasan ja hokasin hetken kuluttua mikä se on.   Kiikutin "ämpärin" välittömästi ulos ja tein tilannearvion.  Likaa ja ruostetta, mutta pääosin ehjä.  Käyttökelpoinen!  Wu-Huu!


Ei kovin kaunis juuri löytyneenä?   Hain jääkaapista silavaputkilon, työkalupakista pienen teräsharjan, hieman hammasharjaa suuremman ja aloin töihin.  Kun oin saanut koko komeuden harjattua, se oli sinapin keltainen ruosteesta.

Sitten voitelin katukeittiön kauttaaltaan silavalla.  Tässä vaiheessa Sylvikin kiinnostui ja tuli apuun.  Hankaliin paikkoihin pikku teräsharja oli omiaan myös silavan levittämisessä.
 Pökköä pesään ja sitten vain annettiin kuumuuden ja rasvan tehdä tehtävänsä. Luulin ensin tämän olevan jokin Aasialaisvalmiste, mutta yllätyksekseni keittotasoa kiersi tuttu teksti monen vanhan kodin keittiöstä. Högforsin tehdas- Rapid - Högfors bruk.   Minulla ei ollut mitään käsitystä siitä onko minulla käsissäni jokin vanha vai uusvanha pikkukeittiö.   Mutta sen tiedän, että minulla on erittäin toimiva pikkuliesi! Ensimmäinen kattilallinen pottuja siinä on jo keitelty.

Onneksi on Google.  Aika pian alkoi löytymään vastauksia.  Jos tämän oman aikansa mikroaaltouunista haluat tietää lisää, niin täältä, Museo käy kirjastossa - blogista löysin ensitietoa.  Keitin on 1900-luvun alkutaipaleelta. 

Vaikka itse käytin ja käytän tätä ulkona, palamattomalla alustalla, niin keittimen voi myös viedä naiden tietojen mukaan sisälle ja nostaa puuhellan päälle, hellanrenkaiden paikalle ja savut menevät hormia pitkin ulos. 
Heidinen
4 kommenttia:

 1. Kylläpä on mahtava kapistus. Huolisin kyllä heti, jos tuollainen vastaan jossain tulisi. Pitääkin pitää silmät auki tästä lähtien. :)

  VastaaPoista
 2. Hieno kerta kaikkiaan!! Mullekin kelpaisi!

  VastaaPoista
 3. On kyllä niin yksinkertaisen tehokas vempele, näin nykypäivänäkin, että toivottavasti näitä tulisi vaikka uusiotuontantoon. Jos nyt ei ihan ole enää tarvetta sisälle puuhellan päälle, niin kuitenkin ulos kesäkeittiökäyttöön. Onhan noita ämpärigrillejä, mutta ei niissä ole tällaista asennetta ja ulkonäköä ;)

  VastaaPoista
 4. Ei kyllä ämpärigrilli vedä vertoja tälle. :)

  VastaaPoista

Mitä mieltä?