11. tammikuuta 2016

Teinin Osgood-Schlatterin tauti

Teinilläni on todettu Osgood-Schlatterin tauti syksyllä kun jatkuva polvikipu ajoi viimein näyttämään sitä lääkäriin.  Tyttö on kasvanut huimaa vauhtia viimeiset vuodet, lisäksi hän on ollut melkoisen aktiivinen liikkuja. Kotona parin vuoden (vakava) keppihevoshyppely harrastus, lisäksi esteratsastus ja kaikki muu liikunta siihen päälle.

Tässä muutama linkki lisätietoihin vaivasta; tohtori.fi , diacor , hoitonetti .

Alkuun polvi kipeytyi liikunnan yhteydessä, sitten polven alle alkoi muodostumaan patti tulehduksesta johtuen. Ensimmäisellä lääkäri käynnillä en itse vielä tiennyt tästä syndroomasta paljoakaan joten kun lääkäri pyysi keventämään liikuntaa teimme juuri niin. Mutta kipu ei helpottanut tässä ajassa, päinvastoin.   Nyt odottelemme uutta lääkärikäyntiä ja polven kuvauksia sillä vaikka lääkäri oli tekstiinsä kirjoittanut, että ensihoitona kokeillaan 3kk täysi juoksu- ja hyppykieltoa sekä lepoa, niin hän unohti mainita siitä meille.  Asia selvisi vasta kun varailin aikaa uudestaan.

Vaikeimmissa tapauksissa polvi voidaan joutua kipsaamaan 4-6 viikoksi, toivon että tähän ei jouduta.  Teinille on jo vaikeaa kun koululiikunnassa ei pääse osallistumaan paljoa, juoksut ja hypyt on kielletty ja estehyppy on nyt tauolla.

Vaivahan ei parane ennen kuin kasvaminen loppuu ja etureiden lihas ehtii venymään kasvaneeseen luustoon sopivaksi, joten voin vain parhaani mukaan etsiä kipua helpottavia hoitoja.  Ajattelin jakaa tänne meillä kokeiltuja sekä kokeiluun tulevia keinoja, jos niistä löytyisi tarvittaessa muillekin apua.

Käytossä on ollut jo useamman kuukauden juoksijan polvituki. Kapea, tarranauhalla kiinnitettävä tuki laitetaan suoraan polven ja patin väliin napakasti. Se hieman hellittää painetta kipeästä patista ja tytär on kokenut hyötyneensä siitä.



Yöksi on laitettu leveämpi sukkamainen polvituki, joka ei ole kovin tukeva, mutta pitää paikallaan hoitavan ainesosan; lampaanvillan.  Ihan totta! Saan ystäväpiiristä raakavillaa suoraan lampaasta.  Villa lievittää kipua, hoitaa tulehduksia ja kuulemma parantaa myös unta. Uskon hoitaviin ominaisuuksiin, sillä tyttären murtuneen varpaan hoidossa se oli ihan ykköstuote!  Varoituksena vain että raakavilla haisee (!!) lampaalle.  Villan lisäksi tuessa on kiinni Magnetixin hoitava magneettisydän.





Kipulääkkeitä ei ole montaakaan syöty, mutta tulehduskipugeeli ja kylmägeeli ovat käytössä tarpeen mukaan myös.



Koska kipuilu on edelleen pahentunut, istuin taas alas etsimään lisää tietoja miten auttaa kärsivää lasta ja millä mahdollisesti voisi estää kipsaamisen.  Löysinkin lisää keinoja jotka lähtevät meillä kokeiluun.

Ensin löysin kinestesia teippauksen. Linkkaan ohjevideon tähän mukaan.  Vaikka video on englanniksi, niin se on niin selkeä, että täysin ummikkokin ymmärtää mistä siinä on kyse. Ja uskon tyttärenkin oppivan teippaamaan itse polveaan.
Tätä kokeillemme heti polvituen rinnalle kun saan hankkittua teippiä.



Linkkaan alle vielä toisen englanninkielisen videon jossa esitellään 3 helppoa kivunlievityskeinoa.  Videossa kerrotaan myös selkeän yksinkertaisesti mistä Osgood-Schlatterin vaiva johtuu.  Hieman kielipäätä tarvitaan tähän, mutta hoito-ohjeet on jälleen niin hyvin demonstroitu, että ne ymmärtää ilman kielitaitoakin.



Kokeiluun tulee siis vielä ennen liikuntasuoritusta riittävä venyttely etu- ja takareiden lihaksistolle.  Sekä lihasten riittävä lämmittely.  Liikunnan jälkeen jääpalalla nopea jäähdytys kipukohtaan.  Ja hieronta, jossa kahdella sormella hierotaan polven alapuolelta/kyhmyn yläpuolelta muutaman minuutin ajan.  Videosta näkee konkreettiset ohjeet tähänkin.

Ihan kokeilu asteelle ei ole vielä ehtinyt suolahaude, mutta varmasti ihan kokeilemisen arvoinen sekin. Litraan kuumaa vettä liotetaan 3-4rkl merisuolaa. Seos jäähdytetään ja kastetaan kääreeseen esim. sideharsoon, jolla kipeää kohtaa haudotaan pari kolme kertaa päivässä.  Seos säilyy noin viikon jääkaapissa. Tätä on kokeiltu aiemmin miehen selkälihaksen revähdykseen.

Paras ohjehan on lepo. Mutta meillä ollaan tilanteessa että lepo ei auta. Kipuilu on sen verran voimakasta, että vaikka onnistuisi kävelemään koko päivän, välttäen kaikkia juoksu- ja hyppyaskeleita niin illalla jo sekin rasitus kostautuu. Lisäksi koulussa ja kotona on pakollisia portaita kuljettavana.

Jos sinulta löytyy vielä jokin kikka kuutonen, niin otan mielelläni vastaan.  On niin turhauttavaa kun ei pysty toista kunnolla auttamaan. Kivun lisäksi nuori kantaa tuskaa siitä, ettei saa liikkua.


Heidinen





10 kommenttia:

  1. Mun kommentti tulee aika myöhässä mut ei haittaa. Mulla on samat harrastukset kun tyttärelläs ja kipua on nyt ollut helmikuusta asti. Oon käynyt 2 lääkärillä mutta mitään ei oo todettu. Kuinka sun tytöllä saatiin vaivaan varmuus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei. Kun kipu ei helpottunut levosta ja liikunnan vähentämisestä huolimatta noin 3 kuukaudessa, polvi röntgenkuvattiin ja sitä kautta saatiin lopullinen varmuus asiasta. Tämän jälkeen tyttö on käynyt fysioterapiassa, jossa on opeteltu polven hallintaa ja sopivia/vahvistavia venytyksiä polvelle. Koska vaiva on päässyt pahaksi, polvi on nyt tänä keväänä myös magneettikuvattu, sen poissulkemiseksi, ettei polvessa ole myös muuta vaivaa. Mutta röntgenkuva oli tosiaan se joka asian varmisti. Toivottavasti kipuusi löydetään syy! Tällä hetkellä parhaiten tyttärellä toimii kipuun kylmähoito, päivittäinen venyttely ja liikunnan lopettaminen heti kun kipu alkaa.

      Poista
  2. Hei. Itse olen 15v poika ja käynyt 4kk lääkärissä ja polvet ovat mangnerttikuvattu ja otettu rötgenet ja mitään ei löydy. Molemmissa polvissa ihan samat vaivat ja ei ole keinoa miten kipu hellittäisi. Olisiko vinkkejä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka. Tosi ikävä vaiva! En taida osata muita neuvoja kuin mitä tässä jutussa on. Lepo kun kipu alkaa, polven kylmääminen liikunnan jälkeen ja muuten kaiken ponnistava liikunnan välttäminen. Meillä tässä lopulta on helpottanut aika. Sen ehkä uskallan neuvoja, että jos kipuilu jatkuu, niin käy rohkeasti uudestaan lääkärissä. Tsemppiä!

      Poista
  3. Hei,joko teillä rauhoittunut tilanne? Kipu hellittänyt? Meillä 11 v pojalla todettiin alkava schlatterin polvi. Harrasta jalkapalloa ja todellakin huolissaan jos joutuu pitemmän tauon pitää. Vertailutuki kelpaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vaan. Vaikka tilanne tuntui vuosi sitten lohduttoman tai, viime syksyn aikana tytär huomasi pystyvänsä liikkumaan yhä enemmän ilman kipua. Jopa pari talvea tauolla ollut luistelu onnistui tänä vuonna. Edelleen polvi muistuttaa itsestään, mutta kylmähoito liikunnan jälkeen auttaa. Oletteko kokeilleet sitä? Jääpallo tai jäinen kylmäpussi polven päälle. Tuskallinen vaiva todella. Toivottavasti poikasi polvi ei pääse kovin pahaksi!

      Poista
  4. Se lohduttaa, vasta 2 viikko taukoa, helpotusta ei vielä näy, noin 5 kerta päivässä kylmä, iltaisin kylmä/lämmin veren kiertoon paranemisen, teipattu on ja käyttää polvitukea. Venyttelyä ei oikein vielä pystytty kunnolla aloittaa kun ei taivu jalka. Hierojaalla käyty ja totesi että vasen reisi ihan jumissa . Todella vaikea tauti liikkuvalle lapselle , kaikea tekis mieli tehdä mutta ei voi mitään. Uimista vielä suositteli lääkäri ja vesikävellyä. Ihana kuula että teillä tyttö pääsi vihdoinkin liikkumaan, todella raskasta nähdä lapset surullisena.

    VastaaPoista
  5. Hei, Kiitos paljon, että laitoit teidän vinkkejä jakoon. Mitäpä tyttärelle tänä päivänä kuuluu? Meillä 12-vuotiaan kanssa ajankohtainen, eilen todettu. Harmittaa vietävästi, meille ei totaaliliikuntakielto ehdotettu vaan välttämään hyppyjä, nopeita startteja ym.mikä tuottaa kipua. Teittekö säännöllisesti tuota polven hierontaa? Tuo lammas-magneetti-viritelmä vaikuttaa niin 🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voih! Toivottavasti löydätte nopeasti parhaiten sopivat avut kipuun. En jaksa enää muistaa kuinka säännöllisesti hierottiin, mutta siitäkin oli kyllä apua. Vaiva kulkee edelleen tyttärellä mukana vaikka kasvu on jo loppunut nuorella aikuisella. Onneksi ei muistuta itsestään joka päivä, eikä aina ihan joka viikkokaan. Eikä ymmärtääkseni ole enää niin julmaa kipua. Fyssarin jumppaohjeita noudattelee (kun muistaa), mutta aika rutiininomaisesti on oppinut viilentämään polven liikunnan jälkeen mahdollisimman pian. Polvituki ja teippaukset myös käytössä ennakoivasti jos tiedetään, että rasitusta on tiedossa. Tsemppiä !!

      Poista

Mitä mieltä?